Zijn luxe taxi’s duurder dan gewone?

In de Kastanjelaan wonen vlak bij elkaar twee taxichauffeurs. Chauffeur A rijdt dagelijks in een glanzende, nieuwe wagen uit het duurdere segment. Chauffeur B bestuurt een taxi die er een stuk minder luxe uitziet en er ook al wat jaartjes op heeft zitten. Beiden verdienen ze nagenoeg hetzelfde salaris en ook de klanten die ze vervoeren betalen ongeveer hetzelfde tarief. Het taxibedrijf van chauffeur A heeft het wel veel drukker. Voor hetzelfde geld reizen de klanten liever in een luxere auto.

Maximum tarieven

Zowel het bedrijf van chauffeur A als van chauffeur B hanteren het maximum taxitarief. Dit tarief is wettelijk vastgesteld en al kom je in een Bentley aanrijden, meer vragen per kilometer of per minuut is niet toegestaan. Wel kun je extra diensten aanbieden en in rekening brengen, zoals in de echte business taxi’s.

Limousines met chauffeur

Af en toe zie je ze wel voor een uitgaansgelegenheid halt houden. De grote Limousines met een in stijl geklede chauffeur. Nadat de passagiers hun laatste slokje champagne hebben weggewerkt, wordt er soms zelf een rode loper uitgerold. Iedereen zal begrijpen dat een dergelijke manier van vervoer niet onder de maximale taxitarieven valt. Het betreft dan een gehuurde Limousin met chauffeur. In de grote modellen passen wel zestien passagiers. De prijzen hiervoor worden berekend per uur en de bijbehorende drankjes per fles.

Zijn minder luxe taxi’s goedkoper?

Wettelijk is er alleen een maximum tarief. Wil het bedrijf van chauffeur B toch aan voldoende klanten komen, dan kan de eigenaar zijn tarieven beter verlagen. De wat minder luxe taxi wordt dan wel op de koop toegenomen. Maar zo’n 5 % van de taxicentrales berekent prijzen die onder het maximum tarief liggen.

Vaste tarieven

Ritten van en naar luchthavens worden vaak tegen een vaste ritprijs aangeboden en hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Ook al wil je midden in de nacht worden opgehaald, dan nog is het tarief vaak gelijk. Wel zo fijn voor je vrienden als ze niet midden in de nacht op pad moeten om je op te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *