Taximeter aan of uit…

Droom even mee… je bulkt van het geld en je laat je dagelijks vervoeren per luxe taxi. Met een gekoeld drankje installeer je je in het zachte velours van de achterbank. Van Groningen tot Maastricht zie je in een gestaag tempo aan je voorbij zoeven. Af en toe sta je in een file en de taximeter loopt door. Het interesseert je totaal niet. Als je wat trek begint te krijgen, laat je je afzetten voor een riant restaurant voor een 3-gangen lunch. De chauffeur, die voor de deur blijft wachten, haalt zijn broodtrommeltje voor de dag…

De realiteit

Er zijn maar weinig mensen die zich dagelijks in een taxi laten rondrijden. Meestal is er toch wel een speciale reden voor. Geen aansluitend openbaar vervoer, een terugrit na een avondje stappen, een rit naar de luchthaven; fijn om dan zorgeloos te worden vervoerd, maar uiteraard hangt daar ook een prijskaartje aan.

flyer

De taximeter

Het zou fijn zijn als voor een taxirit alleen maar de gereden kilometers in rekening werden gebracht. Het taxibedrijf zelf zou zo’n manier van werken echter niet al te lang overleven. Om duidelijkheid te geven voor zowel de taxibedrijven als voor de klanten zijn er daarom wettelijke regels opgesteld voor taxivervoer. De taximeter gaat aan zodra de chauffeur op de afgesproken tijd voor de deur staat en pas weer uit nadat u bent uitgestapt. Zowel de tijd als de kilometers worden zo nauwkeurig geregistreerd.

Maximum tarieven

Allereerst is er een maximum tarief afgesproken. Minder in rekening brengen mag, maar bijna 95% van alle taxibedrijven hanteert dit maximum tarief.

Opbouw tarief

Het totale bedrag wat je uiteindelijk betaalt is een optelsom van verschillende onderdelen

  • het wachten voorafgaand aan de rit
  • een eerste aanslag (maximaal € 2,95 bij 4 zitplaatsen)
  • de totale duur van de rit in minuten (stilstaan, rijden en files)
  • de tijd nodig voor extra diensten zoals het naar binnen brengen van de koffers
  • wachttijden in overleg voor bijvoorbeeld een vergadering die uitloopt

Worden er bovenop het normale tarief extra kosten in rekening gebracht dan is het goed als dit van te voren wordt besproken. Je kunt dan beslissen of je na een ziekenhuisbezoek zelf nog even moet wachten op de taxi of dat de taxichauffeur op jou wacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *